sobota 5. března 2011

Výstava In Between, Litoměřice

V pátek 11. března 2011 od 17 hodin proběhne v knihovně Karla Hynka Máchy v Litoměřicích vernisáž dvou výstav - "Slepiččin poslední červánek" a "In Between". Výstava "Slepiččin poslední červánek" představí obrazy české umělkyně Heleny Hoškové, které vznikly indonéskou tradiční technikou batik. Na výstavě "In Between" se svými kresbami a tisky představí dva vizuální umělci z Indonésie, Kokok Suratmoko a Milovan Ahinsá Sutrisno. 

Vernisáž zahájí ředitel knihovny KHM, Karel Tománek. Výstavu svou účastí podpoří Její Excelence Emeria Siregar, velvyslankyně Indonéské republiky v České republice. 

Výstavy "Slepiččin poslední červánek" a "In Between" jsou ojedinělým projektem, který spojuje díla tří autorů, české textilní výtvarnice Heleny Hoškové a indonéských vizuálních umělců Kokok Suratmoko a Milovan Ahinsá Sutrisno. 

Milovan Ahinsá Sutrisno a Kokok Suratmoko jsou dva indonéští umělci žijící v České republice. Ve svých dílech reflektují své zkušenosti se životem ve zcela odlišné kultuře, než je jejich vlastní. Pro Helenu Hoškovou je naopak zase velkým zdrojem inspirace její dvouletý pobyt v Indonésii, kde mohla díky stipendijnímu programu indonéské vlády studovat tradiční textilní techniky. 

Milovan Ahinsá Sutrisno vystudoval grafický design na Institutu umění v Yogyakartě v Indonésii. Dnes pracuje jako nezávislý kurátor a jako designer se podílí na mnoha mezinárodních projektech jako je například Jakarta-Berlin Art Festival. V současné době připravuje spolu se dvěmi českými kurátorkami výstavu dalšího indonéského umělce, který by měl přijet do České republiky v červnu letošního roku. Na výstavě "In Between" představí Milovan Ahinsá Sutrisno soubor kreseb a tisků. 

Kokok Suratmoko vystudoval grafický design na stejné škole jako Milovan Ahinsá Sutrisno. Tito dva umělci jsou dlouholetí přátelé, ale společně vystavují poprvé. Kokok Suratmoko má za sebou řadu společných i samostatných výstav a jeho práce se neomezuje pouze na grafický design, ale přesahuje i do jiných uměleckých oborů jakou jsou malba a kresba. Jeho rozměrná plátna jsou charakteristická svou barevností a stylovou precizností. V jeho dílech se nezapře jeho dlouholeté zkušenosti s grafickými technikami ani zájem o pop art a komiks. 

Helena Hošková je česká umělkyně, jejímž hlavním oborem je textilní umění, v poslední době ale vytváří i velké instalace, videoprojekce a papírové sochy. Její výstava s názvem "Slepiččin poslední červánek" představí divákovi soubor obrazů vytvořených tradiční javánskou technikou zdobení textílií, batikou. Častým námětem jejích maleb jsou rituály a mýty, které jsou součástí každodenního života v Indonésii. Díla Heleny Hoškové na první pohled upoutají stylovou lehkostí a vtipem. Výrazová zkratka a jedinečný kolorit pláten pak může v těch nejlepších pracích připomenout díla Jiřího Sopka a dalších autorů z řad Školy české grotesky.

(Tisková zpráva)

Žádné komentáře:

Okomentovat